2 روش ساده برای تعیین اندازه بازار

2 روش تعیین اندازه بازار

زمانی که به یک سرمایه گذاری جدید فکر می کنید، یکی از اولین کارهایی که باید انجام دهید تعیین اندازه بازار کسب و کارتان است به این معنا که تعیین کنید آیا بازار ارزشمندی برای آن وجود دارد یا خیر.
تصور کنید که ماه ها کار سختی را متحمل شوید تا متوجه شوید که تنها 100 نفر در ایران وجود دارند که به طور بالقوه محصول شما را می خرند. دانستن این موضوع در مراحل اولیه به شما امکان می دهد تصمیمات تجاری مناسبی بگیرید و تصمیم بگیرید که چه چیزی ارزش دنبال کردن دارد.

آنچه در این مقاله می آموزید :

اندازه بازار چیست؟

اندازه بازار به تعداد کل خریداران بالقوه برای یک محصول یا خدمات و درآمد بالقوه بر اساس آن اندازه جمعیت اشاره دارد. اندازه بازار فرآیند محاسبه این اعداد برای اندازه گیری دقیق پتانسیل رشد کسب و کار شما است.
دلایل مختلفی وجود دارد که چرا هر کسب و کاری باید زمان خود را صرف تعیین اندازه بازار خود کند:

  • این به شما کمک می کند تا تعیین کنید که آیا این یک سرمایه گذاری ارزشمند است یا خیر. بگویید که ایده خوبی برای یک محصول دارید اما در حال حاضر فقط 100 نفر هستند که آن را خریداری می کنند. از آنجا، می‌توانید تصمیم بگیرید که آیا آن اندازه جمعیت ارزش هزینه‌های تولید، توزیع و موارد دیگر را برای محصول شما دارد یا خیر.
  • این به شما کمک می کند حداکثر سود کل را تخمین بزنید. اگر بدانید که کسب و کار شما به چند نفر پتانسیل دسترسی دارد، می توانید تخمین بزنید که چقدر می توانید درآمد داشته باشید. این هم برای صاحبان مشاغل و هم برای سرمایه گذاران ارزشمند است.
  • برای چه کسانی بازاریابی می کنید و نیازهای آنها چیست. هیچ کسب و کاری بدون بازاریابی نمی تواند موفق شود. دانستن اندازه بازار خود اولین قدم برای درک بازار هدف و نیازهای آن است.

چگونه اندازه بازار را محاسبه کنیم؟

با کل بازار آدرس پذیر (TAM) شروع کنید و سپس بازار هدف خود را در آن تعداد کل مشخص کنید، که بسته به جغرافیا و سایر عوامل لجستیکی متفاوت است. بازار هدف خود را در نظر بگیرید و پتانسیل نفوذ بازار هدف خود را مشخص کنید. بازار هدف را در نرخ نفوذ ضرب کنید تا اندازه بازار خود را پیدا کنید.

روش های اندازه گیری بازار

1. رویکرد بالا به پایین

اولی یک رویکرد از بالا به پایین است که در آن شما با نگاه کردن به بازار به عنوان یک کل، همانند زاویه دید یک پرنده شروع می‌کنید، سپس آن را برای به دست آوردن اندازه دقیق بازار اصلاح می‌کنید. به نظر می رسد از کل بازار آدرس پذیر خود شروع کنید و از آنجا فیلتر کنید.
مثال : فرض کنید می خواهید یک شرکت آب معدنی راه اندازی کنید. ابتدا، می خواهید تعیین کنید که چند فروشگاه آب معدنی (شامل سوپرمارکت ها و هایپر مارکت ها) در ایران وجود دارد – این به شما کمک می کند کل بازاری را که می توانید به طور نظری محصول خود را به آن بفروشید، مشخص کنید.
پس از تحقیق، متوجه می شوید که 50000 فروشگاه مشروب  در ایران وجود دارد. از کل این لیست، شما فقط می خواهید به منطقه استان گیلان بفروشید.
شما تعیین می کنید که بازار هدف شما شامل 1000 فروشگاه آب معدنی فروشی در استان گیلان است. از اینجا، شما تحقیقات انجام می دهید و با توزیع کنندگان آب معدنی صحبت می کنید تا تعیین کنید که تقریباً 40٪ میزان موفقیت برای توزیع آب معدنی وجود دارد.
با استفاده از این به عنوان مثال، اندازه بازار را با استفاده از فرمول زیر محاسبه می کنیم:

1000 فروشگاه * 40 درصد = 400 فروشگاه

سپس، اگر فرض کنید هر مغازه  20000 تومان به دست می آورد، می توانید درآمد بالقوه را با استفاده از فرمول زیر محاسبه کنید:

400 فروشگاه * 20,000 تومان = 8,000,000 تومان

این بدان معناست که اگر به 40 درصد از کل بازار نفوذ کنید، 8 میلیون تومان درآمد خواهید داشت.

2. رویکرد پایین به بالا

رویکرد از پایین به بالا دقیقاً برعکس است – از کوچک شروع کنید و به سمت بیرون بروید. به نظر می‌رسد ابتدا تعداد واحدهایی را که می‌توانید انتظار فروش داشته باشید مشخص کنید، سپس تعداد فروش پیش‌بینی‌تان از هر خریدار و در نهایت میانگین قیمت هر واحد را در نظر بگیرید.
مثال : فرض کنید که داده های اخیر را پیدا کرده اید که نشان می دهد میانگین هزینه یک بطری آب معدنی در استان گیلان 10 هزار تومان است. یک نظرسنجی نشان می دهد که مصرف کننده به طور متوسط یک بطری آب معدنی در هفته یا 48 بطری در سال می خرد. این بدان معناست که مصرف کننده به طور متوسط 480 هزار تومان در سال برای آب معدنی خرج می کند.
در مرحله بعد، متوجه می‌شوید که تعداد مصرف‌کنندگان (یا خانواده‌هایی) که می‌توانید انتظار داشته باشید در منطقه استان گیلان به آنها دسترسی پیدا کنید، 1600 نفر است.
در نتیجه، اندازه بازار شما 480000×1600 = 8,000,000 تومان است. توجه به این نکته مهم است که هر دو روش وجود رقبا، نرخ ریزش مشتری و سایر عواملی را که بر فروش تأثیر می‌گذارند نادیده می‌گیرند. با در نظر گرفتن این موضوع، هنگام تخمین اینکه چه مقدار از اندازه بازار برنده خواهید شد، باید محافظه کار باشید و از آن به عنوان نقطه شروع استفاده کنید.

چگونه از اندازه بازار خود استفاده کنیم؟

شما اندازه بازار تخمینی خود را دارید – حالا چی؟
اندازه بازار به کسب و کار شما کمک می کند تا به سوالات زیر پاسخ دهد:

  • چه مقدار درآمد بالقوه می توانیم از این بازار خاص به دست آوریم؟ به عبارت دیگر آیا ارزش وقت و انرژی ما را دارد؟
  • آیا بازار به اندازه ای بزرگ است که ما را به خود جلب کند؟
  • آیا بازار در حال رشد است؟ آیا فرصت هایی برای کسب درآمد از این بازار در 3، 5 یا 10 سال آینده وجود خواهد داشت؟

اندازه بازار یک عدد مهم است که باید بدانید چه زمانی به دنبال سرمایه هستید. سرمایه گذاران باید بدانند که چقدر پول از یک بازار معین به دست می آورند. به‌علاوه، تشخیص اینکه آیا درآمد بالقوه‌ای که می‌توانید به دست آورید بر هزینه‌های کسب‌وکارتان بیشتر است یا خیر، حیاتی است.
هنگامی که اندازه بازار را به دست آوردید، باید در نظر بگیرید که بازار در حال حاضر چقدر از محصولات رقبای شما اشباع شده است.
در نهایت، شما نمی توانید کل بازار آدرس پذیر (TAM) را تصاحب کنید – برخی از این افراد محصولات رقبا را به محصولات شما ترجیح می دهند. بنابراین باید تعیین کنید که آیا می‌توانید به اندازه کافی مصرف‌کنندگان را از TAM به دست آورید تا این سرمایه‌گذاری ارزشمند باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
ورود

حساب کاربری ندارید؟

برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.