15 استراتژی بازاریابی اینستاگرام برای کسب و کار های کوچک

استراتژی بازاریابی اینستاگرام

هفتاد و یک درصد از مشاغل ایالات متحده از اینستاگرام برای بازاریابی محصولات، خدمات و نام تجاری خود برای بیش از یک میلیارد کاربر در برنامه استفاده می کنند. با انواع ویژگی های تعاملی، بازاریابی اینستاگرام برای مشاغل کوچک ضروری شده است.
تیم شما باید یک استراتژی بازاریابی اینستاگرام داشته باشد تا از قدرت پلتفرم استفاده کند. این راهنمای جامع  را تا انتها بخوانید تا به شما در این مسیر کمک کند.

آنچه در این مقاله می آموزید :

چرا بازاریابی اینستاگرام برای کسب و کار های کوچک اهمیت دارد؟

در دنیای دیجیتال، اینستاگرام یکی از اولین جاهایی است که مردم برای یادگیری یک کسب و کار کوچک به آن مراجعه می کنند. امروزه 90 درصد از مردم حداقل یک کسب و کار را در اینستاگرام دنبال می کنند. علاوه بر این، از هر ۲ نفر ۱ نفر از این برنامه برای کشف برند ها، محصولات و خدمات جدید استفاده می‌کند.

به عنوان صاحب یک کسب و کار کوچک، باید از اینستاگرام استفاده کنید تا کسب و کار خود را در معرض دید مشتریان قرار دهید و وفاداری به برند ایجاد کنید. اما بدون داشتن یک استراتژی بازاریابی واضح در اینستاگرام، ممکن است در تلاش برای رشد مخاطبان خود، ارسال محتوا به طور مداوم یا ایجاد تعامل با کیفیت باشید. اگر این آشنا به نظر می رسد، شما تنها نیستید. بیش از 90 درصد از مشاغل کوچک با این چالش های رایج رسانه های اجتماعی دست و پنجه نرم می کنند.

این خبر خوب است: حتی اگر بودجه کمی دارید، منابع محدودی دارید یا یک تیم تک نفره دارید، چندین استراتژی بازاریابی اینستاگرامی وجود دارد که کسب‌وکارهای کوچک می‌توانند از آنها برای رشد حضور و موفقیت در این پلتفرم استفاده کنند.

استراتژی های بازاریابی اینستاگرام

1. با یک هدف شروع کنید.

شکی نیست که اینستاگرام ابزار قدرتمندی برای کسب و کارهای کوچک است. برای اینکه بیشترین بهره را از بازاریابی اینستاگرام خود ببرید، باید هدف مشخصی برای آنچه می خواهید در پلتفرم به دست آورید، وجود داشته باشد.

در اینجا چند نمونه از اهدافی که ممکن است برای استراتژی بازاریابی اینستاگرام خود انتخاب کنید آورده شده است:

  • افزایش فروش.
  • ترافیک وب سایت را هدایت کنید.
  • ایجاد آگاهی از برند.
  • تعامل مشتری را تقویت کنید.

هنگامی که هدفی را تعیین کردید، می‌توانید از آن برای راهنمایی نوع محتوایی که پست می‌کنید، افرادی که می‌خواهید به آنها دسترسی پیدا کنید و پیام‌های عمومی برای استفاده در صفحه خود استفاده کنید.

2. اصول اولیه پروفایل خود را تنظیم کنید.

چند عنصر اساسی برای پروفایل تجاری اینستاگرام، عکس پروفایل، نام کسب و کار و دسته بندی کسب و کار است. صفحه شما همچنین باید شامل اطلاعات تماس مانند شماره تلفن، ایمیل و آدرس باشد (اگر مکان فیزیکی دارید).

برند پوشاک Quince یک ایمیل تماس در بیو خود دارد تا مشتریان بتوانند به راحتی برای پشتیبانی با برند تماس بگیرند.
راه دیگر برای استفاده حداکثری از پروفایل اینستاگرام، اطمینان از جستجو پسند بودن آن است. یک نام کاربری قابل جستجو ایجاد کنید تا افراد بتوانند به راحتی کسب و کار شما را پیدا کنند.

تصویر پروفایل شما باید مانند لوگوی شما قابل تشخیص باشد تا دنبال کنندگان جدید بلافاصله تصویر کوچک برند شما را در حین حرکت تشخیص دهند.

3. بیوگرافی خود را بهینه کنید.

بیوگرافی اینستاگرام شما اولین چیزی است که افراد هنگام بازدید از پروفایل شما می بینند – آن را مانند صفحه اصلی وب سایت خود در نظر بگیرید.

اگر فقط چند ثانیه فرصت دارید تا توجه بازدیدکننده را به خود جلب کنید، عناصر یا تکه های اصلی اطلاعاتی که می خواهید آنها در خاطر بسپارند کدامند؟

از بیوگرافی خود استفاده کنید تا فالوورهای جدید بدانند که شما چه کسی هستید و چه می کنید. شعار شرکت خود را وارد کنید یا یک یا دو جمله را با هم ترکیب کنید که نوع محتوایی را که مردم انتظار دارند ببینند را با فالو کردن شما خلاصه می کند.

همچنین می‌توانید از بیو خود به عنوان فرصتی برای به اشتراک گذاشتن اطلاعیه‌ها، تبلیغات یا راه‌اندازی محصول استفاده کنید. برند حیوانات خانگی Wild One شامل پیشنهادات ویژه در بیو خود است.

4. قراردادن پیوند در بیو.

اگر یکی از اهداف بازاریابی اینستاگرام شما این است که ترافیک بیشتری را به وب سایت کسب و کار کوچک خود هدایت کنید، پس کمی زمان اضافی را صرف بهینه سازی بخش لینک بیو خود کنید.

از آنجایی که نمی‌توانید لینک‌های قابل کلیک را در کپشن‌های اینستاگرام قرار دهید، پیوند موجود در بیو شما همان چیزی است که کاربران برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد برند شما، خرید محصولات شما یا ثبت نام در لیست ایمیل روی آن کلیک می‌کنند. از بخش پیوند برای هدایت افراد به جایی که می‌خواهید بعداً بروند استفاده کنید.

5. هدیه بدهید.

آیا می خواهید مخاطبان خود را در اینستاگرام افزایش دهید؟ هدیه بدهید

طبق یک مطالعه، هدایا به اکانت های اینستاگرام کمک می کند تنها در سه ماه 70 درصد سریعتر رشد کنند. و فهمیدن دلیل آن آسان است. هدایای اینستاگرام آگاهی از برند را افزایش می‌دهد، تعامل ارگانیک را افزایش می‌دهد و افراد بیشتری را با تشویق لایک‌ها، نظرات و اشتراک‌گذاری‌ها برای شانس برنده شدن به نمایه شما سوق می‌دهد.

نه تنها بیش از یک جایزه افراد را تشویق می کند که وارد شوند، بلکه همکاری با برند دیگر مخاطبانی را که محتوای شما را می بینند یا برای اولین بار به برند شما معرفی می شوند، دو برابر می کند.

6. پست های خود را برچسب گذاری جغرافیایی کنید.

اگر مکان فیزیکی برای کسب و کار کوچک خود دارید، حتماً یک برچسب جغرافیایی ایجاد کنید تا بتوانید آن را در پست های اینستاگرام خود قرار دهید. یک برچسب جغرافیایی داده‌های موقعیت مکانی را ارائه می‌کند که به کاربران کمک می‌کند دقیقاً کجا کسب و کار کوچک شما را پیدا کنند.

علاوه بر این، بلکه اینستاگرام همچنین پست هایی را که از برچسب جغرافیایی خاصی استفاده می کنند، در زیر یک تب قابل جستجو سازماندهی می کند تا کاربران بتوانند همه پست ها را از آن مکان ببینند.

با مشارکت در برچسب، می توانید به مردم نشان دهید که هنگام بازدید از کسب و کار شما چه انتظاراتی می توانند داشته باشند. به عنوان مثال، اگر یک رستوران دارید، از برچسب جغرافیایی خود برای نشان دادن آیتم های منو استفاده کنید یا به مردم اجازه نگاهی اجمالی به فضای غذاخوری بدهید.

7. به محتوای تولید شده توسط کاربر اهمیت بدهید.

تولید محتوا در قلب بازاریابی اینستاگرام قرار دارد، اما این کار کوچکی نیست. از طوفان فکری ایده‌های خلاقانه گرفته تا عکس‌برداری یا فیلم‌برداری، موارد زیادی در یک پست وجود دارد. اینجاست که محتوای تولید شده توسط کاربر (UGC) مفید است.

UGC محتوایی است که توسط کاربران اینستاگرام ایجاد و ارسال شده است. معمولاً به شکل تصویر یا ویدیویی از شخصی است که از محصول شما استفاده می کند یا از کسب و کار شما بازدید می کند.

می‌توانید با بررسی پست‌هایی که در آنها برچسب‌گذاری شده‌اید یا مرور محتوایی که از برچسب جغرافیایی شما استفاده می‌کند، از UGC استفاده کنید.

برند مراقبت از خود Chillhouse مرتباً عکس‌های مشتریان را بازنشر می‌کند که با بقیه محتوای اینستاگرام خود مطابقت دارد.
UGC نه تنها در تولید محتوا در زمان صرفه جویی می کند، بلکه با نشان دادن محتوای معتبر از افراد واقعی به دنبال کنندگان، به ایجاد اثبات اجتماعی و اعتبار برند نیز کمک می کند.

8. تبلیغات انحصاری ارائه دهید.

اگر می‌خواهید به مردم دلیلی برای دنبال کردن شما در اینستاگرام بدهید، تبلیغات اختصاصی برای فالوورها ارائه دهید.

کد تخفیفی را به اشتراک بگذارید که فالوورها در صورت بازدید حضوری از کسب و کار شما یا استفاده از آن هنگام خرید آنلاین، بتوانند آن را ذکر کنند. برای اختصاصی‌تر کردن تبلیغات، از Stories برای اشتراک‌گذاری کدهای تخفیف استفاده کنید.

تبلیغات به دنبال‌کنندگان شما دلیلی می‌دهد تا درگیر بمانند و مشتاقانه منتظر پست بعدی باشند و زمانی پست کنید، که به ایجاد وفاداری به برند برای کسب‌وکار کوچک شما کمک می‌کند.

9. از هشتگ ها استفاده کنید.

هشتگ ها برای استراتژی بازاریابی اینستاگرام کسب و کار کوچک شما ضروری هستند. هشتگ‌ها می‌توانند به شما کمک کنند در یک مکالمه یا موضوعی که به برند شما مرتبط است بپیوندید. آنها همچنین به اینستاگرام کمک می کنند تا محتوای شما را دسته بندی کند. هنگامی که کاربران هشتگ مورد علاقه خود را جستجو یا مرور می کنند، ممکن است پست های شما را ببینند.

هشتگ‌ها نه تنها ابزاری برای کاربران برای کشف برندها و محتوای جدید در پلتفرم هستند، بلکه به کسب‌وکار کوچک شما اجازه می‌دهند تا آگاهی و شناخت برند را ایجاد کنند.

ایجاد یک هشتگ مارک دار را در نظر بگیرید و فالوورها را تشویق کنید تا زمانی که درباره برند شما پست می کنند از آن استفاده کنند. این به شناخت برند کمک می کند و افراد را تشویق می کند تا UGC را به اشتراک بگذارند.

برند کفش Tecovas یک هشتگ مارک برای یک کمپین اینستاگرامی ایجاد کرد که فالوورها را تشویق می کرد تا لباس های روز بازی خود را با استفاده از هشتگ #TecovasTailgate به اشتراک بگذارند.

10. با اینفلوئنسرها تعامل داشته باشید.

هر صنعتی، تأثیرگذاران خود را دارد، از غذا گرفته تا زیبایی و تجارت. اینفلوئنسرها در ارتباط با مخاطبان و ایجاد اعتماد با فالوورهای خود بسیار موثر هستند. در واقع، 37 درصد از مصرف‌کنندگان به تأثیرگذاران رسانه‌های اجتماعی نسبت به برندها اعتماد دارند.

اگر فضای بیشتری در بودجه بازاریابی خود دارید، در نظر بگیرید که با یک فرد تأثیرگذار برای محتوای حمایت شده شریک شوید.

به عنوان یک کسب و کار کوچک، میکرو اینفلوئنسرها (اینفلوئنسرهایی با حدود 10000 فالوور یا کمتر) ممکن است بهترین کار برای همکاری یا ایجاد شراکت با آنها باشد. نه تنها نسبت به یک مگا اینفلوئنسر یا سلبریتی با مخاطبان شما ارتباط بیشتری دارند، بلکه میکرو اینفلوئنسرها نسبت به افرادی که صدها هزار دنبال کننده دارند، تمایل بیشتری به ایجاد تعامل دارند.

11. پست های خود را قابل خرید کنید.

هر ماه 130 میلیون نفر از ویژگی های خرید اینستاگرام استفاده می کنند. اگر شما یک تجارت الکترونیکی دارید و می خواهید حتی به کسری از این خریداران درگیر دسترسی داشته باشید، از ابزارهای تجارت اینستاگرام استفاده کنید.

خرید اینستاگرام این امکان را برای فالوورهای شما فراهم می کند تا محصولات را مستقیماً از طریق برنامه مرور و خریداری کنند. پس از راه‌اندازی فروشگاه خود در نمایه‌تان، می‌توانید برچسب‌های محصول را به پست‌های خود اضافه کنید.

12. با فالوورهای خود صحبت کنید.

با تمام ویژگی هایی که این روزها در اینستاگرام در دسترس است، می توان به راحتی یکی از عناصر اساسی این پلتفرم را نادیده گرفت: اجتماعی بودن.

هر جا و هر زمان که می توانید با مخاطبان خود درگیر شوید – در بخش نظرات، در پاسخ های استوری ها یا حتی در دایرکت. با برقراری ارتباط با مخاطبان خود در سطح شخصی، کسب و کار کوچک خود را انسانی کرده و روابط قوی با مشتری ایجاد می کنید.

می‌توانید مکالمه را با درخواست مستقیم برای ورودی دنبال‌کننده شروع کنید. از ویژگی‌های تعاملی در Stories، مانند نظرسنجی و سؤال، برای جمع‌آوری بازخورد و ایجاد ایده از مخاطبان خود استفاده کنید.

تشویق مشارکت راه دیگری برای ارتباط در سطح شخصی تر است. دنبال کنندگان شما احساس می کنند که بخشی از جامعه شما هستند.

13. از قابلیت ریلز استفاده کنید.

اینستاگرام چندین ویژگی جدید از جمله Stories، Lives و اکنون Reels را در طول سال‌ها عرضه کرده است.

ریلز، ویدئوهای کوتاهی هستند که می‌توان آن‌ها را به صورت خلاقانه ویرایش کرد تا مجموعه‌ای از کلیپ‌هایی که داستانی را روایت می‌کنند تشکیل دهند.

در اینجا چند ایده برای حلقه های اینستاگرام آورده شده است:

  • یک روز از زندگی یک صاحب کسب و کار کوچک را نشان دهید.
  • نگاهی از پشت صحنه به روند خود به اشتراک بگذارید.
  • داستان پشت برند را بگویید.
  • اعضای تیم را معرفی کنید.
  • فضای خود (دفتر، ویترین، رستوران و غیره) را نمایش دهید.


کسب‌وکارهای کوچک همچنین می‌توانند از Reels برای به اشتراک گذاشتن ویدیوهایی که به دنبال‌کنندگانشان آموزش می‌دهند، استفاده کنند.

14. با کپشن های خود خلاقیت به خرج دهید.

برای کسب و کارهای کوچک، کپشن های اینستاگرام شما فرصتی برای افزودن شخصیت به برند است.

به جای اینکه مستقیماً محصول یا خدمات خود را تبلیغ کنید، می‌توانید از کپشن های خود برای ایجاد گفتگو با مخاطبان خود، تشویق مشارکت یا نشان دادن جنبه انسانی کسب و کار خود استفاده کنید.

15. معیارهای خود را تجزیه و تحلیل کنید.

برای درک اینکه استراتژی بازاریابی اینستاگرام شما چقدر خوب عمل می کند، ضروری است که معیارهای خود را ردیابی و اندازه گیری کنید.

می‌توانید از INSIGHT های بومی اینستاگرام یا یکی از بسیاری از ابزارهای تحلیلی رایگان و پولی اینستاگرام استفاده کنید. مطمئن شوید که مجموعه‌ای از معیارها و فرآیندی برای ارزیابی موفقیت آنها دارید.

معیارهایی که برای اندازه گیری انتخاب می کنید باید با اهداف شما مرتبط باشد. اگر هدف استراتژی بازاریابی اینستاگرام شما این است که افراد بیشتری را به وب سایت خود هدایت کنید، پس باید کلیک های لینک اینستاگرام خود را دنبال کنید تا ببینید که چگونه با ترافیک سایت شما مرتبط است.

جمع بندی مقاله

اینستاگرام همچنان راهی قدرتمند و موثر برای کسب و کارهای کوچک برای رشد برند خود است. با وجود یک استراتژی بازاریابی قوی در اینستاگرام، کسب‌وکارهای کوچک می‌توانند برای سال‌های آینده به مشتریان جدید دسترسی پیدا کنند، فروش را افزایش دهند و با مشتریان وفادار ارتباط برقرار کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
ورود

حساب کاربری ندارید؟

برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.